Birleştirme kararını kim verir?
Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından verilecek ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır. Birleştirme başvuruları, farklı yargı bölgelerindeki aynı düzeyde ve kapasitede hukuk mahkemelerinde davalar açıldığında yapılabilir.
CMK birleştirme kararını kim verir?
Geniş bağlantı CMK’nın 11. maddesinde düzenlenmiştir. Maddede şöyle denilmektedir: “Mahkeme, önündeki birden fazla dava arasında, bu bağlantı 8. maddede belirtilen türden olmasa bile, bir bağlantı bulursa, bu davaları birlikte dinlemek ve karara bağlamak amacıyla bir araya getirmeye karar verebilir.”
Birleştirme kararına itiraz nereye yapılır?
Bu durumda, temyiz başvurusu Bölge Mahkemesinde incelenir ve Bölge Mahkemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığa yol açan gerçek hukuki ilişkiye ilişkin kararı inceler.
Dosya hangi mahkemede birleştirilir?
Davaların birleştirilmesi, ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilir. İkinci mahkeme daha sonra ilk davanın açıldığı mahkemeden bu dava hakkında bilgi ister.
İçtihadı birleştirme kararını kim verir?
İçtihatların birleştirilmesi Kararlar, Yargıtay’ın kararlarıdır. Anayasa Mahkemesi kararlarını Genel Kurul’da verir. Bu nedenle, diğer mahkemelerden farklı olarak Anayasa Mahkemesi, daireler arasındaki yargı yetkisi uyuşmazlıklarına tabi değildir. Ancak, Anayasa Mahkemesi’nin içtihatları zamanla değişebilir.
Birleştirme işlemleri nelerdir?
Tevhid; İmar Kanununun 15 ve 16 ncı maddelerine göre tapu sicilinin ayrı sayfalarında aynı parsel numarasıyla kayıtlı bulunan bitişik iki veya daha fazla parselin, ilgilinin talebi üzerine sicilde ayrı bir sayfaya tescil edilerek tek bir tapu senedi halinde birleştirilmesi işlemidir.
CMK görev uyuşmazlığı kim çözer?
CMK m. 4/f. (2) Mahkemeler arasında görev uyuşmazlığı halinde yetkili mahkeme Yüksek Mahkeme tarafından belirlenir. Aynı Yargıtayın yargı çevresindeki ilk derece ceza mahkemeleri arasındaki olumlu veya olumsuz görev uyuşmazlıkları, bunların bulunduğu Yargıtay Mahkemesinde çözümlenir.
Birleştirme talepli dava nasıl açılır?
Dosyaların birleştirilmesi başvurusunun kabul edilebilmesi için, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesine göre, her iki davanın konusu ve taraflarının aynı olması gerekir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre, dosyaların birleştirilmesi için örnek başvuru, talep üzerine veya kendiliğinden yapılabilir.
Mahkeme kararını kim onaylar?
Karar görevlisi dosyaya karar numarası atar. Karar numaralı dosyanın kararı karar görevlisi tarafından yazılır. Kararın yazıldığı dosya karar görevlisi tarafından inceleme ve onay için baş editöre teslim edilir. Baş editör emri inceler ve onaylar.
Birleştirme kararı İstinaf’a tabi mi?
“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Dava birleştirilirse ne olur?
Birleştirilmiş davalarda tek bir duruşma yapılır ve ortak delil sadece bir kez alınır. Bu, mahkemeye aynı yargı bölgesindeki uyuşmazlığın tüm taraflarının çıkarlarını belirleme ve değerlendirme ve uyuşmazlığı bu çerçevede çözme fırsatı verir.
Birleştirme kararı tebliğ edilir mi?
(3) Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye gecikmeksizin bildirilir. (4) Davalar aynı veya benzer sebeplerle açılmışsa veya bir davadaki hüküm diğerini etkiliyorsa bağlantı vardır.
CMK birleştirme hangi mahkemede yapılıyor?
14. Yargıtay’ın birleştirme kararının usul ve yasaya uygun olduğu kabul edilmelidir. Aynı bölge mahkemesi mahkemeleri arasındaki birleştirme uyuşmazlıklarının çözüm yeri Yargıtay değil, yetkili bölge mahkemesinin ceza dairesidir.
Karar türü birleştirme ne demek?
Birleştirme kararı, ikinci davanın görüldüğü mahkeme tarafından verilir ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcıdır. (2) Davalar, farklı yargı bölgelerindeki aynı düzey ve yetkideki hukuk mahkemelerinde görülüyorsa, ikinci davanın görüldüğü mahkemeye birleştirme yoluyla birleştirme talebinde bulunulabilir.
Tefrik kararı nedir?
Ayrılma, birden fazla sanığın bulunduğu dosyalarda birlikte görülen davaların ayrılması anlamına gelir. Birlikte açılan veya sonradan birleştirilen davalar, savcının veya tarafların talebi üzerine veya hâkimin re’sen gerekli görmesi halinde yargılamanın herhangi bir aşamasında ayrılabilir.
Anayasa Mahkemesi birleştirme kararı nedir?
Örneğin, aynı özelliklere sahip üç dosya varsa, dosyalar önce kayıtlı başvuru dosyasında birleştirilir. Bu nedenle, bu aşamada üç başvuru dosyası tek bir “incelenecek dosya”da birleştirilir. Bireysel veya birleştirilmiş dosyadaki yasal konular incelendikten sonra bir “karar” verilir.
Birleştirme kararı İstinaf’a tabi mi?
“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Danıştay içtihadı birleştirme kim ister?
“İçtihatların birleştirilmesini istemeye yetkili olanlar” başlıklı 40. maddenin metni aşağıdaki gibidir: “1. Danıştay Başkanı, ilgili daireler, idare ve vergi daireleri komisyonları veya Başsavcı, içtihatların birleştirilmesini veya birleştirilen içtihatların değiştirilmesini isteyebilir.
Birleştirme kararı tebliğ edilir mi?
HMK MADDE 166 – İlk davanın açıldığı mahkeme, başvurunun kabulü ve davaların birleştirilmesine ilişkin kesin kararın verildiği andan itibaren bu karara bağlı kalır. (3) Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye gecikmeksizin tebliğ edilir.