Süzek TDK ne demek?
Türk Dil Kurumu, elek ile kevgir arasındaki farkı belirtmemiş olsa da Temel Ateş’in 2005 tarihli ilkokul sözlüğünde elek ile kalbur arasındaki fark şu şekilde açıklanmıştır: Süzek, daha çok topluluk önünde konuşmada süzgeç olarak kullanılır. Elek çoğunlukla tel veya metalden yapılır.
Şaki ne demek TDK?
Türkçe Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan “sâkî” kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup “içki servis eden veya veren kişi” anlamına gelir. Bu terim genellikle şiirlerde veya edebi eserlerde kullanılır ve içki servis eden veya veren kişiyi ifade eder.
Sıklam ne demek TDK?
Siklam kelimesinin kökeni belli değildir. Türkiye Türkçesinde sık sık “inlemek, ağlamak” (TDK, Tarama Sözlüğü s. 3412) ifadesine rastlanmaktadır.
TDK Türkçe sözlük nere ne demek?
Nere kelimesinin güncel TDK sözlük anlamı nedir? Cevap: Hangi yer?
Sülfi ne anlama gelir?
Gıda katkı maddesi olarak kullanıldığında sülfitler; sodyum veya potasyum bisülfit, sodyum veya potasyum sülfit ve kükürt dioksit gibi isimlerle tanımlanır.
Sümsek ne demek?
Sümsekle-: Birine öfkelenip öfkesini belli etmese bile yumrukla vuran kişi anlamında kullanılır. Buradan “yumruk” ile hemen hemen aynı anlama gelen “summsek” ismini almıştır.
Maşuk TDK ne demek?
(eski) aşık olur, sevilir (insan).
Şaz kelime ne demek?
Şâz kelimesi, sözlükte, “halktan ayrılmak (yalnız kalmak)” anlamındaki şezz (şüzûz) kökünden türemiş olup, özellikle son dönem hadis âlimlerince, “diğer güvenilir râvilerden veya daha güvenilir bir râviden bağımsız olarak, tek başına nakledilen hadis” şeklinde tanımlanmaktadır.
Şepik ne anlama gelir?
Şırnak ve ilçelerinde erkek giyimi genellikle şal-sepik, kadın giyimi ise dressan (entari)’dır. Ancak bu giyimler giderek takım elbise ve diğer kadın giyimleriyle yer değiştirmektedir. Yaşlı erkekler ve orta yaşlılar çoğunlukla şalvar ve ceket giymektedir.
Laçkalaşmak ne demek TDK?
[1] Dikkatsiz olmak. [2] (metafor) İşlevsiz, gevşek, yıkılmış olmak.
Cilasun ne demek TDK?
Güncel Türkçe sözlükte “calasun” sözcüğü şöyle geçmektedir: Mong. 1. Yiğit kişi; 2. Çevik, becerikli kişi olarak yorumlanmaktadır (TDK Sözlük, 2009, s.370; URL-I).
Dul TDK ne demek?
TDK, özellikle “Büyük Türkçe Sözlük” ve “Güncel Türkçe Sözlük”teki cinsiyetçi ifadelerle çok dikkat çekti. Son olarak TDK, “dul” kelimesinin anlamını “kocasını ölümle kaybeden ve bu nedenle bu durumda toplum tarafından konulmuş kuralları ve kaçınma kurallarını uygulamak zorunda kalan kadın” olarak güncelledi.
Çavgın ne demek?
‘Gökyüzünü dolu veya yağmurla doldur!’ (YB, 181) Halk arasında en çok kullanılan çavgın kelimesinin anlamı ‘rüzgâr ve karla karışık yağmur’ olup, fiil halinde ‘soğuk bir yağmurla harap olmak’ anlamını verebiliriz.
Nefer hangi dilde?
Kökeni: “Nefer” kelimesi Türkçe bir kelimedir ve başka bir dil veya kökeni yoktur. Türkçe kökenlidir.
Bu ahvalde ne demek?
Ahval Örnek Açıklama: Bir durum veya olayın halini belirten bir kelimedir. Manevi olarak, Ahval kelimesini birçok cümlede görürüz. Osmanlı döneminde ruh halini ve durumu belirtmek için yaygın olarak kullanılan bir kelimedir.
Süptil ne demek TDK?
Bu anlamlar bir bütün olarak ortaya çıkar. İncelikli kelimesi ince, hareketli ve yoğun olmayan anlamına gelir.
Sücü ne demek eski Türkçe?
Eski ve Orta Türkçedeki süçig ve süçüg ifadeleri Anadolu ağızlarında süci, sücü ve sünci olarak görülmektedir (DS, 2009: 3706, 3707). Bunlardan ‘şarap’ anlamına gelen süci, Konya ve Tokat’ta; sucu, İzmir’de ve sünci ise Ordu’da kullanılmaktadır.
Süflü ne demek TDK?
“Sufli” kelimesinin günlük hayatta sıkça karşılaşılan kelimelerden biri olduğu söylenebilir. Aşağı kelimesinin de aşağı, aşağılık, bayağı ve bayağı anlamına gelen bir kelime olduğu bilinmektedir.
Süzde ne demek?
1. Sanki, sanki, deyim yerindeyse: İddiaya göre Türkçe konuşamıyordu (Ömer Seyfeddin). 2. Sıfat. Hak etmediği bir makamı veya ünvanı kabul eden veya layık görülen kişi: “Sözde yazar.” “Sözde cumhurbaşkanı.”