Köy kurulması kimin onayı?
İdari sistemimizi düzenleyen 5442 sayılı İl İdaresi Kanununa göre yeni bir köyün veya yerinin kurulması İçişleri Bakanlığının onayı ve Bayındırlık ve Sağlık Bakanlığının görüşü ile gerçekleşir.
Muhtar karar defteri nedir?
Muhtarlar idari yapımızın temel taşlarını oluştururlar ve toplumsal yapımızın vazgeçilmez unsurlarıdırlar. Muhtarlar milleti devlete, devleti millete karşı temsil ederler. Şefin mührü olmadan yaşamak mümkün değildir.
Köy kurulmasına kim karar verir?
Madde 32’nin (A) ve (E) bentlerine göre, müstakil köy kurulması talebi, o mahaldeki seçmenlerin en az yarısının talebi üzerine en yakın mahalli idare amirliğine yapılır. Kaymakam, Kaymakamlara yapılan talepleri görüşüyle birlikte Valiliğe iletir.
Köy muhtarının kararını kim bozabilir?
Köy muhtarı, köylülerin menfaatlerine uygun olmayan kararlar alırsa, karar kaymakam tarafından bozulabilir. Ancak, kaymakam yeni bir karar veremez; bunun için köylülerin görüşü alınmalıdır.
Köy muhtarını kim denetler?
Köy meclisi, köy işlerini düzenler; yardımlaşma ve ibra kararları alır; köy muhtarının harcamalarını inceler; köy bütçesini kabul eder; köylüler arasındaki uyuşmazlıkları arabuluculuk yoluyla çözmeye çalışır; köyün zorunlu işlerini yapmayan veya payını ödemeyenlere para cezası verir.
Mahalle kurulmasına kim karar verir?
Madde 9 – Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. Belediye sınırları içinde mahallelerin kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, bölünmesi, adlarının ve sınırlarının belirlenmesi ve değiştirilmesi valinin onayı, belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü ile mümkündür.
Karar defteri noter onayı şart mı?
Apartman karar defteri noter tasdikli olmalıdır. Bu deftere apartman yöneticisinin ve kat maliklerinin kararları noter tasdikli sayfalara yazılır. Ayrıca alınan kararlar toplantıda hazır bulunan tüm apartman malikleri tarafından imzalanır.
Kaymakam muhtarı görevden alabilir mi?
Görevlerini gerektiği gibi yapmayan muhtarlar, köyün bağlı olduğu ilçe idare kurulunun kararıyla görevden alınabilir. Vali veya kaymakam, köyün çıkarlarına uygun değilse, köy muhtarının kararını bozabilir. Ancak, sivil yetkililer muhtarlar adına karar veremez; bozmanın nedenlerini açıklarlar, ancak bu aslında hükümetin sorumluluğundadır.
Karar defterine kimler imza atar?
1) Karar Defteri: Yönetim Kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların 6’sı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
Muhtar ceza kesebilir mi?
Gönüllü çalışma için bir ceza yoktur. Ancak, köy topluluğunun yarısından fazlası, köylülerin isteklerine bağlı olarak böyle bir işi üstlenmeye karar verirse ve ilçe yerlerinde valinin, ilçe köylerinde ise kaymakamın onayını alırlarsa, o zaman bu çalışma tüm köylü için zorunlu hale gelir. Ve bunu yapmayanlar cezalandırılır.
Bir köyün belediye olması için ne yapmalı?
Köylerin veya köylerin muhtelif kısımlarının birleşerek belediye teşkil edebilmeleri için, yerleşim alanlarının, merkez sayılacak yerleşim yerinin yerleşim alanına uzaklığı 5.000 metreyi geçmemesi ve toplam nüfusunun 5’i geçmemesi gerekir.
Köy ve mahalle yönetiminden kim sorumludur?
5393 Sayılı Belediye Kanunu Madde 9 – Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir.
Muhtar aza sayısı kaç olmalı?
Mahalle meclisi ve ihtiyar heyeti bir başkan ve dört üyeden oluşur.
Köylerde su işlerine kim bakar?
MADDE 12 – (1) Köy muhtarları ve içme suyu birlikleri, köy içme suyu tesislerinin korunmasından sorumludur.
Muhtar şikayet edilirse ne olur?
Kaymakamlığa yazılı şikâyette bulunmanız halinde gerekli tedbirler alınacak, gerekirse Muhtar hakkında soruşturma başlatılarak disiplin cezası verilecek ve alınan tedbirlerin sonuçları tarafınıza yazılı olarak bildirilecektir.
Bir köyün belediye olması için ne yapmalı?
Köylerin veya köylerin muhtelif kısımlarının birleşerek belediye teşkil edebilmeleri için, yerleşim alanlarının, merkez sayılacak yerleşim yerinin yerleşim alanına uzaklığı 5.000 metreyi geçmemesi ve toplam nüfusunun 5’i geçmemesi gerekir.
Köy adının değiştirilmesine kim karar verir?
Köy adlarının değiştirilmesi 5442 sayılı İl İdare Kanunu ile düzenlenmiştir. Buna göre köy adlarının değiştirilmesi İçişleri Bakanlığının izni ve İl Genel Meclisinin görüşü alınarak yapılabilir (md. 5442).
Köy yolları kimin sorumluluğunda?
Turistik yolların yapımı ve bakımı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olup Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir. Köy yolları illerin özel idari müdürlüklerinin sorumluluğundadır, orman yolları Orman Bakanlığı’nın sorumluluğundadır ve şehir içi yollar belediyelerin sorumluluğundadır.
Köy muhtarı seçme yetkisi kime aittir?
Başkan seçimi için üzerinde isim yazılı oy pusulası, İhtiyar Heyeti ve Meclis Üyeleri seçimi için ise üzerinde isim sayısı yazılı, bu organların asıl üye sayılarının belirtildiği oy pusulası Yüksek Seçim Kurulunca hazırlanan özel zarfa konularak sandığa atılır. Başkan, İhtiyar Heyeti ve İhtiyar Heyeti seçimleri çoğunluk sistemine göre yapılır.