Gümrük terimleri nelerdir?
Gümrük TerimleriAna Manifestosu: Menşe limanlarındaki yetkili makamlarca onaylanmış irsaliye ve yük beyannamelerine uygun olarak gemide tutulan yük kaydı. … Ortalama: … Beyan Eden: … Bilgisayar Sistemi: … Bilgisayarlı Gümrük Faaliyetleri (WISE): … Elektronik Veri Değişimi: … Elleçleme: … Eşyalar: Diğer kalemler …
Temel gümrük uygulamaları nelerdir?
Kişilerin gümrüğe gelen bir eşya için yaptıkları işlemleri kapsayan genel bir kavram olup, toplam sekiz rejim bulunmaktadır: Serbest dolaşım rejimi, transit rejimi, antrepo rejimi, dâhilde işleme rejimi, gümrük kontrol beyannamesi, geçici ithalat rejimi, hariçte işleme rejimi ve ihracat rejimi.
Gümrük süreçleri nelerdir?
Bunlar esas olarak söz konusu ürünün gümrük bölgesine girmeden önce geçtiği süreçlerden oluşur. Gümrük beyannamesinin sunulması ve ardından ürün veya malların incelenmesi ve vergilerin toplanması.
Gümrük kavramı nedir?
Gümrük, malların ve emtiaların denetlendiği ve ülke sınırlarına girerken ve çıkarken vergilerin ödendiği bir kamu kurumudur. Gümrük vergilerinin toplanması, insanlar ve hayvanlar, ulaşım araçları, kişisel eşyalar ve tehlikeli mallar dahil olmak üzere malların ülkeye girişini ve çıkışını kontrol eder.
FOB ve Cif ne demek?
En yaygın kullanılan Incoterms türleri CIF ve FOB kayıtlarıdır. CIF (Cost, Insurance and Freight) kaydı, masraflar, sigorta primi ve navlun dahil teslimatı belirtir. Free-on-Board (FOB) kaydı, gemide teslimatı belirtir.
Gümrükte temsil kaç çeşittir?
Temsil doğrudan veya dolaylı olabilir. Doğrudan temsil durumunda, temsilci başka bir kişi adına hareket eder. Dolaylı temsil durumunda, temsilci kendi adına hareket eder, ancak başka bir kişi adına hareket eder.
Kaç tane gümrük rejimi var?
Türk Gümrük Mevzuatına göre belirlenen gümrük rejimleri şunlardır: Serbest dolaşıma ithalat, transit rejimi, gümrük antrepo rejimi, dahilde işleme, gümrük kontrolü altında işleme, geçici ithalat rejimi, hariçte işleme, ihracat rejimi.
Kaç tane gümrük var?
Toplam 164 gümrük müdürlüğünden 13’ü fiilen kapalı olup, 151 aktif gümrük müdürlüğü tarafından hizmet verilmektedir.
Gümrükte muayene kaça ayrılır?
Malların muayenesi tam muayene veya kısmi muayene ile yapılır. Tam muayenede, tüm ürün incelenir. Kısmi muayenede, tüm mallar için yeterli miktarda numune alınır ve fiziksel muayeneye tabi tutulur.
Gümkart nedir?
Gümkart, gümrük ödemelerinizi en hızlı ve güvenli şekilde yapmanızı sağlayan ticari bir üründür. Gümkart’a henüz başvurmadıysanız; Gümkart ve Gümkart kredisini özel faizle en yakın şubemizden alabilirsiniz.
Gümrükleme işlemleri nelerdir?
Gümrük işlemleri neyi kapsar? Esasen, gümrük denetimi altındaki mallar Gümrük Kanunu’nda tanımlandığı gibi “gümrük tarafından yetkilendirilmiş bir işlem veya kullanım”a tabi tutulur. Bu işlemler; malların gümrük işlemlerine tabi tutulması, serbest bölgeye yerleştirilmesi, imha edilmesi, yeniden ihraç edilmesi veya gümrüğe bırakılmasıdır.
Mavi hat nedir?
3. Mavi Hat Muayenesi: Ticaret Bakanlığınca yetkili borçlu belgesi veya yetkili kişi statüsü belirlenen kişilere uygulanan muayene türüdür. Mavi Hat Muayenesine tabi olan mallar belgeli muayene veya fiziki muayeneye tabi değildir.
Gümrük sistemi nedir kısaca?
Gümrük sistemi, bir ülkedeki gümrük işlemlerini ve gümrük vergilerini düzenleyen mevzuat, bu mevzuatı uygulayan idare ve bu idarenin faaliyet gösterdiği alan ve yapılardan oluşan organik yapı olarak tanımlanabilir.
Gümrük mevzuatı nedir?
Türk gümrük sisteminin en önemli ve baskın unsuru şüphesiz gümrük mevzuatıdır. Gümrük hukuku, gümrük ve gümrükleme prosedürleriyle ilgili tüm yasal düzenlemelerin toplamı olarak anlaşılabilir. Bu mevzuatın en önemli bileşeni şüphesiz Gümrük Hukuku’dur.
Gümrük nereye bağlıdır?
Gümrükler Genel Müdürlüğü, Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri ve bunlara bağlı Gümrük Müdürlükleri ile koordinasyon halinde, görev ve yetki alanına giren konularda gümrük ve dış ticaret mevzuatının uygulayıcısı olarak faaliyet gösteren, Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir Genel Müdürlüktür.
Gümrük antrepo tipleri nelerdir?
Gümrüklü depolar iki türe ayrılır: ana depolar ve özel depolar. Pratik özelliklerine göre genel depolar A, B ve F tipindedir; özel depolar ise C, D ve E tipindedir.
FOB nedir lojistik?
FREE ON BOARD (FOB) Ülkemizde en yaygın kullanılan nakliye yöntemidir. Satıcı, malları belirtilen yükleme limanında, alıcının seçtiği gemide veya teslim edilen malları belirtilen şekilde hazır bulundurarak teslim eder.
Dış ticaret kavramları nelerdir?
Dış ticaret, bir ülkenin mal ve hizmetlerinin diğer ülkelerle değiş tokuşudur. Dış ticaretin temel kavramları ve anlamları şunlardır: İhracat ve İthalat: İhracat, bir ülkenin yerel üretiminin diğer ülkelere satışı anlamına gelir; ithalat, diğer ülkelerden mal ve hizmet satın alınmasıdır.
İhracat terimi nedir?
İhracat, en basit haliyle bir malın bir ülkeden başka bir ülkeye satılması ve gönderilmesi olarak ifade edilebilir.