Çaycuma neyi ile meşhur?
Filyos kasabasında Sümerbank Filyos ateş tuğlası fabrikası da bulunmaktadır. Filyos Liman Projesi Çaycuma’nın Filyos kasabasında uygulanmaktadır. Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz yatakları ve Türkiye’nin önemli kuvars kristal yatakları da bu ilçede bulunmaktadır.
Zonguldak’ta neyi meşhur yiyecek?
Zonguldak’ın meşhur yemekleri: Ereğli Pidesi, Pumpum Çorbası, Kızılcık Çorbası, Tirit, Pırasalı Mantar, Uğmaç Çorbası, Malay, Konserve Tavuk.
Zonguldak’ın en meşhur tatlısı nedir?
HÜPPÜLÜ TATLI | Kültür portalı
Zonguldak’ın neyi ünlü?
Kömür madenleri ve Zonguldak limanının etrafında kurulan şehir, doğal güzelliklerini cömertçe ziyaretçileriyle paylaşıyor. Karadeniz’in batı kıyısındaki önemli bir ticaret limanı olan Zonguldak, demir-çelik şirketleri, kömür madenleri ve doğal zenginlikleriyle öne çıkıyor.
Zonguldak’ta neyi meşhur hediyelik?
Zonguldak’a özgü hediyelik eşyalardan madenci heykellerinin yanı sıra; tel işlemeli ürünler, devrek borusu ve ipek kumaş işlemeli ürünler de el işçiliği geleneksel sanat motiflerini görebileceğiniz önemli ürünlerdir.
Çaycuma’da ne yetişir?
İlçe, Filyos Vadisi boyunca kuzey rüzgarlarının etkisi altındadır. Karadeniz bölgesine özgü bitki örtüsüne sahiptir. Ormanlarımız genel olarak iğne yapraklı ve yaprak döken ağaçlardan oluşur, çoğunlukla çam, köknar, meşe, kayın, gürgen, çınar, kestane, kızılağaç ve ceviz.
Zonguldak’ta en çok ne bulunur?
Bölgede yetişen yaban mersini, fasulye, kabak, patates, pırasa, ıspanak, yaban turpu, hodan, ısırgan otu, ebegümeci, barbunya, bakla ve kara lahana gibi çeşitli sebze ve otlar Zonguldak mutfağının başlıca hammaddeleri arasındadır. Deniz mahsulleri yemekleri Zonguldak mutfağında önemli bir yer tutar.
Zonguldak’ın hangi meyvesi meşhur?
Ağustos ve Eylül aylarında kızılcıklar gerçekten göz alıcıdır. Genellikle Karadeniz kıyılarında sevilen kızılcıkların tadı ekşi ve mayhoştur.
Höttürme ne demek?
Telaşlanmayın. Zonguldak köylerinde sıkça pişirilen bir diğer çorba da höttürmdür. Su, un, yumurta ve tuz gibi malzemelerle hazırlanan bu lezzetli mezenin özellikle kış aylarında sıkça yapıldığı bilinmektedir.
Zonguldak’ta hangi meyveler yetişir?
İlin tarımsal potansiyelini oluşturan tarımsal faaliyetler arasında tahıl tarımı (buğday, arpa, mısır vb.), meyve tarımı (fındık, çilek, elma vb.) ve sebze tarımı (yazlık ve kışlık) ile patates ve ayçiçeği gibi endüstriyel bitkiler yer almaktadır.
Çöpele nedir?
Çöpele Yemeği: Patates, yoğurt ve şehriyenin muhteşem uyumundan ortaya çıkan bu lezzet, Zonguldak’ın en sevilen yöresel yemeklerinden biridir. Tereyağı, acı biber ve sarımsakla lezzetini bir üst seviyeye taşıyan bu yemek, hem doyurucu hem de sağlıklı bir seçenektir.
Gartlaç ne demek?
Gartlaç: Kavrulmuş mısır, su ve tuzla yoğrulur.
Caycuma neyi meşhur?
Çaycuma’da mutlaka görülmesi gereken yerler: Filyos Antik Kenti. Karadeniz’in Efes’i olarak bilinen bir yerdir. … Filyos Kalesi. … Kadıoğlu Mozaikleri. … Gavur Ambarı ve Ceneviz Mezarlığı … Çayır Köyü Su Mağarası … Göldağı Tabiat Parkı … Velibaba Tepesi. … Filyos PlajıDaha fazla makale…
Zonguldak’ta ne yenir?
Çaycuma Manda Yoğurt.Beyaz Baklava.Ereğli Pide.Devrek Simit.Cevizli Balkabağı Tatlısı.Konserve Tavuk.Tava Kızarmış Uskumru.Diğer ürünler…
Zonguldak deyince aklımıza ne gelir?
Zonguldak, yeraltı kaynakları bakımından zengin illerden biridir. Zonguldak’ta kömürün yanı sıra alüminyum (boksit), demir, manganez, barit, dolomit, kireç taşı, kuvarsit ve chifer kili yatakları da bulunmaktadır. Bunlar arasında manganez, kireç taşı ve chifer kili yatakları işletilmektedir.
Çaycuma’da ne var?
Çaycuma’da mutlaka görülmesi gereken yerler. Filyos Antik Kenti. Filyos Kalesi. Kadıoğlu Mozaikleri. Gavur Ambarı ve Ceneviz Mezarlığı. Çayır Köyü Su Mağarası. Velibaba Tabiat Parkı. Filyos Plajı. Daha fazla makale…
Zonguldak’ta neyi meşhur meyve?
Osmanlı Çileği – Zonguldak Osmanlı Çileği, Karadeniz Ereğli’nin en önemli sembollerinden biridir.
Malay nerenin yemeğidir?
“Malay” Zonguldak yemeğinin hazırlanmasında, mısır unu, ekmeklik buğday unu ve/veya tam buğday unu suya katılarak sürekli karıştırılıp pişirilerek elde edilen katı lapa hamuru, bir yemek kaşığı yardımıyla küçük parçalara ezilir ve isteğe bağlı olarak 542 tescilli coğrafi işaretle işaretlenir.
Höttürme ne demek?
Telaşlanmayın. Zonguldak köylerinde sıkça pişirilen bir diğer çorba da höttürmdür. Su, un, yumurta ve tuz gibi malzemelerle hazırlanan bu lezzetli mezenin özellikle kış aylarında sıkça yapıldığı bilinmektedir.